De nieuwe voorzitter van Vereniging Bomenbelang: Cees van der Jagt (foto: Hans Thijssen).

De nieuwe voorzitter van Vereniging Bomenbelang: Cees van der Jagt (foto: Hans Thijssen).

Vereniging Bomenbelang Bronckhorst heeft sinds 6 mei een nieuwe voorzitter: Cees van der Jagt (67) uit Baak. Hij vervangt Jacques van Hooijdonk die sinds 2000 de vereniging leidde.

Van der Jagt is van beroep orthopedisch chirurg en traumatoloog en was als zodanig werkzaam van 1984 tot 2010 in een ziekenhuis in Roermond. Dat jaar verhuisde hij naar de Achterhoek.

Volgens de nieuwe voorzitter is Vereniging Bomenbelang van groot belang omdat het koesteren van bomen meer dan ooit nodig is. “De mens heeft bomen nodig. Zij zijn de filters van ons vervuilend maatschappelijk industrieel systeem. Bomen houden fijn stof vast en filteren koolstofdioxide uit de lucht, zetten deze vast in het hout en geven zuurstof af.”

Bomen zorgen volgens Van der Jagt ook voor schaduw, een geluidsbarrière langs drukke wegen, creëren een rustgevende sfeer en hebben grote esthetische waarde. Bovendien geven ze beschutting en voedsel aan heel wat dieren.

“Met het beschermen van bomen (en struiken) houden we met name in de buitengebieden het coulisselandschap van de Achterhoek in stand. Daarom moeten we bomen koesteren. Hun natuurwaarde, kracht en kleur zijn bijzonder.”

“We moeten zuinig zijn op wat we aan groen hebben en niet zomaar gaan kappen. De relatie tussen mensen en bomen evalueerde ongunstig in de loop der tijden. Ik zie het als mijn taak als nieuwe voorzitter van Bomenbelang om mensen en dan met name de jeugd weer bewust te maken van het belang van bomen. De mens heeft bomen nodig!”

Cees van der Jagt gaat graag als voorzitter van Bomenbelang in overleg met de gemeente Bronckhorst omdat volgens hem met name de lokale overheid een verantwoordelijkheid draagt om de leefomgeving van de burgers op een goede manier te waarborgen. “De bescherming van bomen en een visie op dat punt voor de toekomst horen daar bij.”