Op 24 februari heeft de gemeente een kapvergunning verstrekt voor 3 eiken op het achtererf van Wassinkbrinkweg 7a in Zelhem. De kapaanvraag zelf is op 16 februari gepubliceerd.

Uit de gegevens blijkt niet wat de reden is voor de kapaanvraag. Wel willen de bewoners in plaats van de eiken 4 lindebomen planten met daartussenin hazelaars, krentenboompjes en Gelderse roos. Hierdoor ontstaat een nieuwe windsingel.

Volgens de gemeente laat de gezondheid van de bestaande houtopstand te wensen over. Twee eiken groeien slecht en één eik sterft af.

De eerste eik gezien van af de woning takelt af. Dit is nog een jonge boom. Waarschijnlijk is de groeiplaats slecht. De andere twee eiken zijn gezond maar hebben gebreken.  In één van de bomen zitten meerdere plakoksels die uit kunnen scheuren. De andere eik is scheef naar het licht toe gegroeid en heeft een éénzijdige kroon gevormd. Doordat de kroon aan één zijde steeds groter en zwaarder wordt, bestaat een verhoogde kans op windworp.

De gemeente staat toe dat de drie eiken gekapt worden op voorwaarde dat de eigenaar vier nieuwe toekomstbestendige lindebomen plant die gezien de locatie de potentie hebben om uit te kunnen groeien tot markante bomen.

Dit kapbesluit is openbaar gemaakt op 28 februari.