Op 11 augustus is een aanvraag ingediend voor een kapvergunning voor een populier aan de Vosterweg 1 in Vorden, ergens tussen huize Onstein en de Veengoot in. Van wie de vraag komt en wat er aan de hand is met de boom, wordt niet duidelijk. Men noemt geen reden voor de kapaanvraag, die op 15 augustus gepubliceerd is.

In het verleden is de populier al gekandelaberd.

De stamvoet kent enkele zwakke plekken maar ziet er over het algemeen nog goed uit. In de stam zit een holte maar daar reageert de populier op door extra te groeien. Deze reactie geeft aan dat de boom nog gezond is.

Op 31 augustus besluit de gemeente de kapvergunning toch te verstrekken. De gezondheid van de populier vormt volgens haar een risico door het mogelijk uitbreken van takken in de nabije
toekomst.

“De populier is gekandelaberd. Er zijn nieuwe scheuten / takken ontstaan die nu de kroon
vormen. De nieuwe scheuten / takken zijn ontstaan uit knoppen die in de bast zitten van
de oude tak. Ze zitten niet zo stevig verankerd aan de boom als zijtakken die van oorsprong aan de boom groeien. Hierdoor kunnen de nieuwe scheuten / takken die snel groeien en lengte vormen, gemakkelijk afbreken.

Populieren van deze leeftijd hebben vaak rotting in de stamvoet wat vaak aan de buitenkant niet zichtbaar is. Wel is te zien dat bij de stamvoet op meerdere plekken veel reactiegroei is wat er op kan duiden dat de boom reageert op een verzwakking in de stamvoet. Gezien de plek
waar de boom staat – vlakbij de woning – is kap geadviseerd.

De eigenaar gaat vijf bomen planten ter compensatie.

De kapvergunning is op 4 september openbaar gemaakt.