Op 22 augustus ontving de gemeente een aanvraag voor een kapvergunning voor een eik in het weiland van het perceel Overweg 13 in Vorden. De eigenaar wil “toekomstige ellende met betrekking tot de eikenprocessierups” voorkomen. Hij is van plan ter compensatie een notenboom in het weiland te planten.

Deze kapaanvraag is openbaar gemaakt op 29 augustus.

Op 9 september besluit de gemeente de kapvergunning toch te verlenen. Dit gebeurt niet naar aanleiding van de mogelijke overlast door de eikenprocessierups, aldus de gemeente, omdat die te bestrijden valt.

De reden voor het afgeven van een kapvergunning is dat de eik nog nooit  gesnoeid is (!), waardoor een gedrongen warrige kleine kroon is ontstaan. De boom heeft geen doorgaande stam en meerdere plakoksels in de kroon die op den duur kunnen uitscheuren. De eik is inmiddels met een nieuwe snoeibeurt niet meer om te vormen tot een boom die uit kan groeien tot een beeldbepalende toekomstbestendige solitair exemplaar.

Aan de kapvergunning zit daarom de voorwaarde vast dat de eigenaar een nieuwe boom plant (een walnoot) en die goed moet onderhouden, zodat die wel tot een goede solitaire toekomstbestendige boom kan uitgroeien.

Deze kapvergunning is openbaar gemaakt op 13 september.