Op 11 januari ontving de gemeente een aanvraag voor een kapvergunning voor twee eiken op het adres Varsselseweg 43 in Hengelo. Hoewel de bewoners grote bomen prachtig vinden, vragen ze toch een kapvergunning aan omwille van de veiligheid. De eiken vangen de eerste klap bij storm uit het zuidwesten. Vroeger stonden daarvoor nog twee grote eiken, maar die zijn al eerder gekapt. Vorig jaar is een grote eik omgewaaid en op de woning terechtgekomen.

Bij harde wind voelen de bewoners zich niet meer veilig in huis. Daarnaast hellen de bomen over naar de openbare weg.

Ter compensatie willen ze twee nieuwe eiken of beuken verder van het huis planten.

Deze kapaanvraag is openbaar gemaakt op 17 januari.

Op 27 januari besluit de gemeente de kapvergunning te verlenen. De linkereik – gezien vanaf de
Varsselseweg – is minder vitaal en staat scheef richting de openbare weg. Deze boom stond in de verdrukking. De boom die ernaast stond, is vorig jaar verwijderd in verband met zwammen. Doordat die boom is verwijderd, staat deze scheve boom nu volledig in de wind. Hierop is de boom niet berekend. De kans op windworp bij harde wind of storm is reëel. De boom zal dan op de openbare weg vallen.
De rechtereik – gezien vanaf de Varsselseweg – is eveneens minder vitaal. Deze boom is in het verleden (te) hoog opgekroond, waardoor er nu een boom staat met een lange kale stam en een in verhouding kleine warrige kroon.

Door deze gezondheidstoestand vormen beide eiken in de toekomst een risico voor de
omgeving.

De gemeente koppelt aan de kapvergunning, die op 1 februari openbaar gemaakt is, de voorwaarde dat de eigenaar binnen een jaar op het perceel vier beuken plant.