Op 6 oktober ontving de gemeente een aanvraag voor een kapvergunning  voor twee eiken op het adres Ruurloseweg 33a in Zelhem: een inlandse en een Amerikaanse eik. De reden voor de aanvraag is niet helemaal duidelijk. De eigenaar heeft het over “een gevaarlijke situatie naast het pand”. Eén eik staat op één meter en de andere eik op twee meter afstand van het huis.

Herbeplanten ligt in de mogelijkheid maar de eigenaar heeft in de loop der jaren naar eigen zeggen al genoeg geplant. “Eigenlijk is er al teveel beplant”.

De kapaanvraag is openbaar gemaakt op 10 oktober.

Op 4 november besluit de gemeente de kapvergunning te verlenen. Uit de bomenschouw door de gemeente blijkt dat in de kroon van de Amerikaanse eik meerdere plakoksels zitten die in de toekomst kunnen uitscheuren en dan op de woning terecht kunnen komen. De bestrating
rondom de boom wordt omhoog gedrukt. Het is aannemelijk dat de wortels ook onder de fundering zitten en die in de nabije toekomst omhoog gaan drukken.
De kroon van de zomereik bestaat uit meerdere gesteltakken waarvan één dikke als plakoksel aan de stam zit. De kans bestaat dat deze tak een keer uitscheurt. Wanneer dat gebeurt, zal deze tak op de woning terecht komen; ook indien men een stormanker plaatst.

Aan de kapvergunning, die op 8 november openbaar gemaakt is, zit de voorwaarde vast dat de eigenaar binnen een jaar twee loofbomen op zijn perceel plant ter compensatie.