Op 27 januari ontving de gemeente een aanvraag voor een kapvergunning voor een inlandse en een Amerikaanse eik aan de Julianalaan 12 in Laag-Keppel.

Op het erf dat ongeveer 1100 m2 meet, staan zeven volwassen eiken, waarvan één grote, monumentale. Alle bomen behoeven onderhoud. Eén eik is een Amerikaanse, de rest is Europees.

De Amerikaanse eik houdt volgens de eigenaar, wanneer de bomen in het blad zitten, het daglicht in het huis en de tuin weg. Hij wil wel zonnepanelen op het dak. Daarvoor vindt hij het noodzakelijk dat er zonlicht op het zuidelijke deel van het dak kan komen.

De inlandse eik bevindt zich in de voortuin, pal voor het huis. Deze boom staat volgens de eigenaar te dicht op het huis en neemt ook veel licht weg.

Naar verwachting zullen de andere bomen beter tot wasdom kunnen komen als de opstanden enigszins ‘uitgedund’ worden. Ook hier geldt dat deze boom plaatsing van zonnepanelen onmogelijk maakt.

De eigenaar wil loofbomen planten die niet zo groot worden.

Deze kapaanvraag is openbaar gemaakt op 7 februari.

Op 25 februari besluit de gemeente de kapvergunning te verlenen. Uit de beoordeling door de gemeente blijkt dat de twee eiken gezond zijn, maar qua vitaliteit achteruit gaan.

De zomereik staat vlak naast de woning tussen twee forsere zomereiken. Hij staat enigszins in de verdrukking. Door deze eik weg te halen, kunnen de andere twee bomen beter uitgroeien. De Amerikaanse eik is redelijk gezond maar minder vitaal, wat vaker voor komt bij deze bomen van deze leeftijd. De boom staat naast een zomereik. Indien de Amerikaanse eik wordt verwijderd, kan de zomereik verder uitgroeien.

Als deze twee bomen worden verwijderd, blijven er nog twee grotere zomereiken aan de voorzijde van de woning staan die dan uit kunnen groeien tot twee toekomstbestendige bomen.

De gemeente legt in dit geval dan ook geen herplantplicht op.

Het kapbesluit is openbaar gemaakt op 1 maart.