Op 10 januari ontving de gemeente een aanvraag voor een kapvergunning voor twee ‘bomen’ op het adres Rijksweg 97 in Laag-Keppel. Eén van de bomen blijkt een eik te zijn. Deze staat in de voortuin. De andere te kappen boom staat achter het huis. Beide bomen zouden ziek zijn. Over herplant praat de indiener van de kapaanvraag niet.

Deze aanvraag is openbaar gemaakt op 17 januari.

Op 28 januari besluit de gemeente de kapvergunning te verstrekken.

Het blijkt om een eik in de voortuin te gaan en een niet met soortnaam genoemde boom in de achtertuin. Eén boom heeft op de stam op een hoogte van drie meter over een lengte van twee meter meerdere vruchtlichamen zitten van de dikrandtonderzwam. Deze zwam zorgt voor witrot in het kernhout, waardoor de stam gevoelig wordt voor stambreuk. De boom staat op ongeveer tien meter van de woning. Mocht de stam breken, dan kan de boom op de woning vallen.

De andere boom staat ver (ongeveer 60 meter) van de woning. Bij deze boom is een derde van
de stam aangetast door een schimmel, waarschijnlijk de honingzam. Hierdoor begint het
kernhout te rotten en zijn de hoofdwortels aan deze zijde aangetast. Dit zal niet stoppen, waardoor in de toekomst de kans bestaat op stambreuk danwel windworp.

De gemeente geeft voor beide bomen de kapvergunning af op voorwaarde dat binnen een jaar op het perceel twee nieuwe loofbomen geplant worden.

Het besluit is openbaar gemaakt op 1 februari.