Boomfeestdag voor kinderen van basisscholen in Bronckhorst wordt aanstaande woensdag 18 januari in de ochtend gehouden. De laatste keer dat Boomfeestdag in onze gemeente plaatsvond was woensdag 13 maart 2019. Corona gooide daarna roet in het eten.
Tientallen jaren heeft de Nationale Boomfeestdag plaatsgevonden op de derde woensdag in maart, maar ingegeven door de steeds vaker voorkomende droge lenteperiode heeft de Stichting Nationale Boomfeestdag besloten om de dag in het najaar plaats te laten vinden. Zo wordt de levensvatbaarheid van de bomen vergroot. De ‘Nationale Boomfeestdag’ vindt daarom vanaf 2023 plaats op de derde woensdag van november.
Het comité Boomfeestdag Bronckhorst heeft al eerder besloten om Boomfeestdag in Bronckhorst ieder jaar in het najaar houden, om dezelfde reden. Boomfeestdag zou eerst op 16 november 2022 plaatsvinden. Maar door droogte is bepaald de plantdag te houden op 18 januari 2023.
Negentien basisscholen in de gemeente Bronckhorst zijn aangeschreven om mee te doen. Acht scholen hebben aanvankelijk positief gereageerd. Drie scholen hebben zich alsnog afgemeld voor de plantddag op 18 januari.
Kinderen van groep 7/8 van twee scholen in Zelhem (Meeneschool en Jan Ligthartschool) gaan naar een locatie aan de Brunsveldweg in Zelhem waar 5000 bomen geplant worden. Een weiland wordt omgevormd tot bos. Zij worden daarbij geholpen door kinderen van de Bernardusschool Keijenborg en CBS Bekveld. In totaal zullen 76 kinderen de winterkou trotseren en bosplantsoen helpen aanplanten. Wethouder Pelgrom zal de leerlingen kort toespreken.
In Steenderen worden nabij de Aviko 250 bomen geplant. Hier zijn het de kinderen van groep 7 en 8 van de Pannevogel uit Steenderen die een steentje bijdragen aan het verduurzamen van hun leefomgeving.
Het doel van Stichting Nationale Boomfeestdag is om kinderen meer inzicht, kennis en begrip voor bomen bij te brengen. Tevens heeft de stichting de intentie om ieder kind tijdens zijn of haar basisschooltijd minimaal één keer een boom te laten planten. De stichting vindt het belangrijk dat kinderen het belang van bomen voor een duurzame leefomgeving leren inzien. Het thema van de landelijke boomfeestdag 2022 is (met) Bomen Werken! Bomen zijn belangrijk in het tegengaan van klimaatverandering. Bomen leveren verschillende ecosysteemdiensten: ze houden water vast, brengen verkoeling, filteren schadelijke stoffen uit de lucht en leveren voedsel, leefruimte en bescherming aan allerlei planten en dieren. Kortom: bomen werken voor een gezond klimaat!