Op 1 juni ontving de gemeente een aanvraag voor een kapvergunning voor een Amerikaanse eik en een berk op het adres Frans Halsstraat 52 in Zelhem. De reden voor deze aanvraag is “zware vervuiling” van de woning en omgeving door deze bomen(?). Ze zouden ook voor lekkage in het huis zorgen. De bewoners  willen ook geen herplant.

De aanvraag voor een kapvergunning is openbaar gemaakt op 7 juni.

Bij een gezamenlijke bomenschouw met de gemeente blijkt dat zowel de Amerikaanse eik als de berk niet voor overlast zorgen en al zeker niet voor schade aan het huis. Wel blijkt de hoofdstam van de eik te gaan scheuren wat eventuele breuk kan opleveren (en schade aan het dak). Voorgesteld wordt voor deze boom dus wel een kapvergunning te verlenen en voor de berk voor het huis niet. Ter compensatie van de Amerikaanse eik zou een nieuwe boom herplant moeten worden.

Op 5 juli besluit het college van B & W inderdaad de kapvergunning voor de Amerikaanse eik toe te kennen in verband met de plakoksel en het gevaar dat een stevige tak van de boom kan uitscheuren en voor schade kan zorgen. Na controle blijkt dat voor de berk geen kapvergunning vereist is. De eigenaar is ter compensatie van het te verwijderen groen verplicht een amberboom (Liguidambar styraciflua) te planten.

Dit kapbesluit is openbaar gemaakt op 9 juli.