Artikel overgenomen uit Dagblad van het Noorden. Foto Marcel Jurian de Jong

Om mensen opmerkzaam te maken op klimaatverandering, loopt de Belgische student Arnout Vandeputte met een  beukenboom uit zijn vaderland naar Denemarken. Beuken kunnen straks vanwege warmte en droogte niet meer leven in België.

Vandeputte  zit in de avondzon te eten op camping De Balloohoeve in Balloo. Naast hem zijn zelfgebouwde kar, waarin hij een jonge beukenboom te voet van Brussel naar Denemarken vervoert.

Ecologie is het kernpunt van al zijn werk. Vandeputte maakte eerder een voorstelling over de overstromingen in 2021, waarbij tientallen Belgen de dood vonden. De hevige regenval die deze overstromingen veroorzaakte, is een zichtbaar gevolg van klimaatverandering. Hij liet in zijn theatervoorstelling mensen de urgentie van deze gevolgen ervaren in installaties met beeld en geluid. „Dat vond het publiek indrukwekkend.”

 

Geen beuken meer

De Brusselaar gaat op een campingstoel zitten en neemt een slokje wijn. ,,Ik woon vlak bij het Zoniënwoud. Een prachtig beschermd beukenbos. Uit onderzoek blijkt dat er door de droogte over tientallen jaren geen beuken meer kunnen groeien in vrijwel heel Europa.”

Dan staat hij op en klapt de oude koffer op zijn kar open. „Kijk”, wijst hij naar de landkaarten die in de binnenkant van de koffer zijn geplakt. „Hier zie je het. In Denemarken zullen de omstandigheden voor de beuk goed zijn. Door de opwarming van de aarde en de droogte die steeds verder naar het noorden opschuift, verschuift ook het gebied waar beuken voorkomen steeds verder noordwaarts. Verschillende boom- en plantensoorten die nu al in het uiterste noorden van Europa voorkomen, zullen voorgoed verdwijnen.”

Door mijn beukenjong nu te voet van Brussel naar Denemarken te brengen, raak ik op den bots met mensen die normaliter geen theater bezoeken en bereik ik breed publiek buiten het theater.”

Gevolgen van de klimaatverandering zie je niet gelijk. Mensen zeggen tegen elkaar: „Hé, weet je nog? Al die dode insecten op voorkant van de auto in de lente? Dat heb ik al een tijd niet meer gehad. Waar zijn die insecten gebleven?” Je merkt het pas op als het al ver heen is. Er zitten minder insecten op je auto, omdat er nu domweg minder insecten bestaan. Dat is zorgelijk.”

Tumulibos Balloo

De jonge theatermaker voelt zich verbonden met de generaties voor en na hem. ,,Wist je dat het woord ‘boek’ van ‘beuk’ komt? Mensen gebruikten vroeger beukenhout om hun verhalen door te geven. Met het verdwijnen van de beuk, verdwijnen ook verhalen.”

De zon schijnt op het prachtige Tumulibos tegenover de camping. Een beukenbos op Drentse bodem met tumuli, grafheuvels, uit de prehistorie. Een bos vol geschiedenis waar, volgens het onderzoek dat de Brussellaar aanhaalt, over tientallen jaren geen beuk meer zal groeien.

Vandeputte’s eenmanskaravaan trekt tot en met zondag verder naar het Noorden. Dan onderbreekt hij zijn missie tijdelijk om te kunnen afstuderen. De Brussellaar is nog op zoek naar een logeerplaats voor zijn beukenjong in de buurt van Nieuwstatenzijl. ,,Een goede plek waar hij verzorgd wordt tot ik na mijn afstudeerpresentatie in juni onze tocht weer voortzet.”