Vereniging Bomenbelang Bronckhorst adviseert momenteel ProWonen en zorginstelling Markenheem over het terugbrengen en versterken van de laanbeplanting langs de Hengeloseweg in Zelhem ter hoogte van het zorgcentrum Zonnekamp. Op dat nu deels braakliggende terrein staan nog twee beuken, die helaas gekapt gaan worden omdat de nieuwe bebouwing die de komende jaren verrijst, tot daar reikt. Op 8 december praatte de vereniging over het bomenplan met ProWonen en Markenheem.Bomenbelang stelt vier soorten bomen voor: de winterlinde Tilia cordata ‘Savia’, de Hongaarse eik Quercus frainetto ‘Trump’, de witte Himalayaberk Betula utilis var. jacquemontii en een mooie selectie van de Noorse esdoorn Acer platanoidus ‘Autumn Blaze’.

De genoemde winterlinde is weinig gevoelig voor luis en andere bladaantastingen. Het is bovendien een goede drachtboom voor bijen. De Hongaarse eik verkleurt mooi geel in het najaar. De witte Himalayaberk heeft een prachtige roomwitte stam en is een sterke middelgrote boom met een prachtige goudgele herfstkleur. De gekozen Noors esdoorn tenslotte bloeit heel fraai in het voorjaar voordat het blad aan de boom komt. In het najaar kleurt de boom oranje-geel. Ook deze esdoorn vormt een goede drachtboom voor bijen.

Het overgrote deel van de bomen die elders op het Zonnekampterrein staan, blijft intact.

De bouwwerkzaamheden op het terrein beginnen waarschijnlijk na de zomer van 2017. Ongeveer een jaar later moeten de meeste gebouwen er staan. In de herfst van 2018 kunnen dan de bomen en andere beplanting op het Zonnekampterrein geplant worden.