Bij de gemeente is een aanvraag ingediend voor een kapvergunning voor de beeldbepalende kastanjeboom achter het huis aan de Schoolstraat 13 in Vorden. De gemeente meldt dit in Contact op 2 juni. Pas op 11 juni (1) maakte de gemeente de aanvraag digitaal openbaar.

De kastanjeboom staat er goed bij, maar neemt zo ongeveer de gehele achterkant van het huis en een deel van het dak in beslag.

De eigenaar wil geen boom herplanten.

Op 9 juli besloot de gemeente de kapvergunning te verlenen. Volgens de gemeente ondervindt de boom last van de kastanjebloedingsziekte en is de conditie van de kastanje matig. Op 13 juli is dit bekendgemaakt aan de nieuwe eigenaar van het pand. Het besluit is op 16 juli openbaar gemaakt via het digitale informatiekanaal. Op 21 juli tenslotte is het besluit gepubliceerd in Contact.

Bezwaar aantekenen tegen dit besluit kan tot 6 weken na 13 juli.

De gemeente stelt wel als voorwaarde aan het verlenen van de kapvergunning dat er binnen 3 jaar een linde geplant wordt met een stamomtrek van 16 tot 18 cm op één meter hoogte.

Vereniging Bomenbelang heeft overwogen bezwaar aan te tekenen in verband met het verlies van een fraaie en beeldbepalende kastanjeboom in dit deel van Vorden en de kans dat de eigenaar weigert een boom te gaan herplanten. In dat geval zou het groene karakter van dit deel van de Schoolstraat geheel verdwijnen. Nu de gemeente vasthoudt aan een herplant van een lindeboom, is het bestuur van Bomenbelang van mening dat bezwaar aantekenen niet meer nodig is. Desondanks blijft het een belangrijk verlies aan groen.