Op 17 maart ontving de gemeente Bronckhorst een aanvraag voor een kapvergunning voor een kastanjeboom aan de Stationsstraat 42 in Zelhem. De aanvraag is digitaal bekendgemaakt op 20 maart. In Contact werd de aanvraag gepubliceerd op 24 maart.

Als redenen voor eventuele kap worden diverse zaken genoemd: dode takken in de boom, wortelopdruk, loslatende bast en angst voor schade aan het riool.

Dode takken komen in veel (gezonde) bomen voor. Die moeten verwijderd worden bij het normale onderhoud en snoeiwerk, waartoe de eigenaar van een boom verplicht is. Wortelopdruk kan opgelost worden door de boom meer ruimte te geven. Loslatende bast kan een teken van ziekte zijn, maar dat is niet altijd het geval. Angst voor schade aan het riool is meestal niet nodig. Tenzij er nog oude gresbuizen liggen. Die moeten dan vervangen worden.

In Contact meldt de gemeente op 28 april dat op 15 april de kapvergunning verleend is. Digitaal is het besluit op 29 april bekendgemaakt. Tegen het besluit kan tot zes weken na 23 april, de dag waarop het besluit naar de eigenaar verzonden is, bezwaar aangetekend worden.

Volgens de gemeente lijdt de kastanjeboom aan de bloedingsziekte en bestaat bovendien gevaar voor het uitbreken van dikke takken, omdat er meerdere lengtescheuren in de bast voorkomen.

Aan het besluit heeft de gemeente wel een herplantplicht gekoppeld voor een linde of een beuk met een stamomtrek van 12 tot 14 cm op 1.30 meter hoogte.