In het huis-aan-huisblad Contact meldt de gemeente op 26 mei dat een aanvraag ingediend is voor de kap van 24 eiken.  Het betreft 5 bomen langs de Dorpsstraat en 19 bomen in een bosopstand naast een parkeerplaats. Deze kapaanvraag heeft te maken met de werkzaamheden in het centrum van het dorp. De gemeente wil de Dorpsstraat in Hummelo, nu het doorgaande verkeer om het dorp rijdt, opnieuw gaan inrichten en voorzien van nieuwe riolering. Door die werkzaamheden krijgen de bomen in deze straat veel te verduren. In verband met de nieuwe riolering moeten ook twee markante kastanjebomen voor de kerk sneuvelen. Dit zijn monumentale bomen die in het landelijk register van monumentale bomen voorkomen en al ruim 120 jaar oud zijn. De conditie van deze bomen is de laatste jaren wel achteruit gegaan vanwege uitdroging van de plek waar ze staan, wat hoger. Regenwater loopt nu zo de straat op en komt niet bij de bomen terecht. Als deze kastanjebomen gekapt worden, komen er twee nieuwe wat forsere bomen voor terug. Om het probleem met de verdroging tegen te gaan, wil de gemeente het regenwater dat van het dak van de kerk af stroomt, opvangen en naar de wortels van deze nieuwe bomen leiden.

Op 7 juli besloot de gemeente de kapvergunning voor de 24 bomen te verlenen. Dit is schriftelijk bevestigd op 13 juli. Op 16 juli is het besluit digitaal bekendgemaakt. Het besluit is gepubliceerd in Contact op 21 juli. Bezwaar aantekenen kan tot zes weken vanaf 13 juli.

Alle eiken zijn vitaal en verkeren in een goede conditie, aldus de gemeente. Maar de herinrichting van de Dorpsstraat noodzaakt volgens haar dat de eiken in het bosje deels verdwijnen. Ter compensatie wil de gemeente binnen drie jaar na het onherroepelijk worden van de vergunning 8 zilverlindes, 2 beuken en 4 kurkbomen planten met een stamomtrek van 12 tot 14 cm op één meter hoogte in het perceel waar nu nog de eiken staan.