Op 2 maart ontving de gemeente een aanvraag voor een kapvergunning voor de twee paardekastanjes aan de Dorpsstraat in Hummelo bij de protestantse kerk. Het zijn forse bomen met een diameter van 3.10 meter op 1.30 meter hoogte. De kastanjebomen kunnen nog zeker tien jaar blijven staan, maar ze ondervinden wel last van de bloederziekte. Omdat de Dorpsstraat in Hummelo binnenkort op de schop gaat, wil men nu de bomen kappen en er het liefst twee scharlakeneiken voor in de plaats zetten.

Vorig jaar is Vereniging Bomenbelang en later ook Bomenstichting Zutphen geraadpleegd door het kerkbestuur. In principe wil geen van de partijen de bomen nu kappen, maar gezien hun conditie en de aanstaande werkzaamheden is het wellicht wel verstandig de kastanjebomen nu weg te halen en te vervangen door twee andere bomen die op die plek flink kunnen uitgroeien.

Op 22 april besloot de gemeente de kapvergunning te verlenen. Dit is digitaal bekendgemaakt op 2 mei en gepubliceerd in Contact op 5 mei.

De gemeentelijke medewerker groenbeheer vindt de kastanjebomen niet vitaal meer. Volgens hem verkeren ze in een slechte conditie. Erkend wordt dat de bomen op zich nog jaren mee kunnen. De werkzaamheden aan de straat vlakbij de monumentale bomen zorgen er echter voor dat de paardekastanjes flink te lijden zullen krijgen.

Om in de Dorpsstraat niet een te groot gat te laten vallen, verlangt de gemeente dat twee al wat grotere bomen (met een minimale stamomtrek van 20 tot 24 cm op één meter hoogte) worden geplant niet ver van de vrijkomende plek.

Het besluit van de gemeente is op 29 april verstuurd. Vanaf die datum tot zes weken nadien kan bezwaar aangetekend worden tegen dit gemeentelijke besluit.