Op 13 mei is een aanvraag ingediend voor een kapvergunning voor drie bomen op het adres Ruurloseweg 1 in Hengelo. Het huis wordt gesloopt en het omliggende terrein kaal gemaakt. Ter plekke komt een appartementencomplex met winkel.
Hoe de nieuwe inrichting van het terrein er uit gaat zien, moet echter “nog nader bepaald worden”, zo staat in de kapaanvraag. Maar het voornemen is om deze “zo groen mogelijk” uit te voeren. Daarvoor moeten nu alle drie bomen (een esdoorn die slecht bij gehouden is, een gouden regen en een kronkelhazelaar) en een aantal struiken verdwijnen. Het is één van de weinige stukjes fraai groen in het centrum van Hengelo.
Achter het pand staat het monument ter nagedachtenis van de joodse synagoge die hier gestaan heeft. Daarbij staat een prachtige treuriep.
De kapaanvraag is openbaar gemaakt op 19 mei.
Op 24 juni besluit de gemeente een kapvergunning te verlenen voor de (kapvergunningplichtige) esdoorn. Deze verkeert volgens de gemeente in de aftakelingsfase. Dit zou blijken uit het afsterven van meerdere uiteinden van de kroon. Hierdoor is een open kroon ontstaan. Er is geen groei meer zichtbaar die ervoor kan zorgen dat ontstane openingen in de kroon weer dichtgroeien. Verder is ook geen groei van de scheutlengte waarneembaar, behalve onderaan de stam door middel van stamschot.
Aan de kapvergunning zit de voorwaarde vast dat de eigenaar van de grond binnen een jaar een vitale loofboom van de eerste grootte (meer dan 15 meter) plant die nog een lange toekomstverwachting heeft en mogelijk uit kan groeien tot een markante boom. Aan het einde van de kapvergunning staat overigens iets anders: herplant van een loofboom met een minimale stamomtrek van 12 tot 14 cm op 1,30 meter hoogte. Dit is de gebruikelijke maat die de gemeente Bronckhorst hanteert bij herplant.
Bij navraag bij de gemeente blijkt de passage in de kapvergunning over de herplant van een boom van de eerste grootte een “omissie”. Hier geldt de normale herplantplicht voor een boom met een stamomtrek van 12 tot 14 cm.
Voor de andere twee kapvergunningvrije bomen (de hazelaar en de gouden regen) hoeven geen bomen herplant te worden.
Dit kapbesluit is openbaar gemaakt op 30 juni.