Beroemde ‘Duitse’ boom in Drempt is dood: ‘Zou graag zien dat het een monument wordt’

Veel Dremptenaren en mensen die regelmatig over de Rijksweg in Drempt rijden, kennen ‘de Duitse boom’ op Landgoed Ulenpas. ‘Duits’ omdat in de jaren 40 Duitse soldaten in de eik klommen om ver weg te kunnen kijken. De beroemde boom is nu dood.

Pim Roelofs 29-03-23, 07:45. Artikel overgenomen uit de  Gelderlander

Het afscheid van de beroemde boom nadert. De eik vlak bij keuterboerderij De Witte Hemel en aspergeboerderij De Stokhoven was afgelopen zomer voor het eerst bladloos en dat is dit voorjaar niet anders, aldus een woordvoerder van Huize Ulenpas in Hoog-Keppel.
,,De eik is onderdeel van het landgoed, maar is niet meer te redden. Wij gaan ervan uit dat de boom dood is”, zegt de woordvoerder.

Bunkers bij de boom

Veel oudere Dremptenaren hebben herinneringen aan de oude eik. Ze speelden vroeger in en rond de boom, waar ook twee bunkertjes bij zijn. Die zijn in de Tweede Wereldoorlog gebruikt door Duitse soldaten. Zij klommen in de boom om de omgeving goed te kunnen overzien.

Gekapt wordt ‘de Duitse boom’ voorlopig niet. Volgens Huize Ulenpas vormt de eik namelijk geen gevaar voor de omgeving. Als hij omvalt, kan hij niets beschadigen, aldus de woordvoerder. ,,De boom kan nog jaren overeind blijven staan. Het is een eik en die zijn sterk. Ook als ze niet meer leven.” In Drempt hopen ze dat de boom hoe dan ook blijft staan. Liesbeth Pieterse woont met haar man sinds 2006 in keuterboerderij De Witte Hemel. Zij wil dat de boom monumentaal wordt. ,,Ik heb daarom contact opgenomen met de Vereniging Bomenbelang Bronckhorst. Het is een prachtige boom met historie. Ik heb hem dus aangemeld voor “Boom van het jaar”.

Vereniging Bomenbelang Bronckhorst

Maar er is één probleem: een boom kan alleen monumentaal worden verklaard wanneer die nog tenminste tien jaar levensvatbaar is. En daar is in Voor-Drempt geen sprake van weet Ab van Peer, voorzitter van de Vereniging Bomenbelang Bronckhorst. ,,Die boom is dood. Erg jammer, want het was een mooi exemplaar met een bijzonder verhaal,” zegt hij.

Gerrit Hendriksen van De Stokhoven uit Drempt. © theo kock.

Volgens Gerrit Hendriksen van aspergeboerderij De Stokhoven in Drempt is de boom ‘hartstikke’ dood. ,,Ik ben in Drempt geboren en de boom staat er al zo lang ik leef. Voor mij was het een normale boom, niet bijzonder of zo. Maar ik snap dat mensen er nu wel iets van vinden: de boom valt nu op.”

Voor Liesbeth Pieterse is ‘de Duitse boom’ wél bijzonder, zij hoopt dat de eik er nog jaren staat. Ook omdat er een link is met de boerderij waar zij nu woont, waar in de oorlog onderduikers zaten.

,,De eik en het omliggende terrein zijn onderdeel van een verhaal dat vertelt moet blijven worden”, meent de Dremptse, die illustrator, schrijver en landschapsschilder is. ,,Als de boom weg moet, ken ik mensen die er een monument van kunnen maken. Met houtsnijwerk ter plekke. Zodat het ook in de toekomst waardevol blijft voor Dremptenaren.”

De ‘Duitse boom’ in Voor-Drempt, vlakbij de Rijksweg en tegenover boerderij De Stokhoven

@DG