Nu het meeste blad van de bomen is, is de rol van de bladeren in de natuur nog niet uitgespeeld. Wormen en schimmels storten zich op het verse blad om er zelf van te groeien. Tal van vogels scharrelen tussen het afgevallen blad ook weer hun kostje bij elkaar. Roodborstjes en Merels hebben veel baat bij al dat leven dat tussen het afgevallen blad te vinden is. Ook Egels scharrelen er graag rond op zoek naar lekkers en ze gebruiken het blad om hun overwinteringsplek mee te bekleden.
Dat is nog niet alles: het blad wordt afgebroken tot fijn organisch materiaal dat vol zit met de bouwstoffen: de mineralen waarmee de boom het blad heeft opgebouwd komen zo weer ter beschikking voor diezelfde boom. Komend voorjaar worden die voedingsstoffen door de boomwortels opgenomen en met water omhoog getransporteerd. De boom vormt er weer nieuw blad van, nieuwe bloemen en nieuwe zaden. Het is een mineralenkringloop op de kleinst denkbare schaal.
In het project “Vruchtbare Kringloop Achterhoek” zijn boeren al een paar jaar bezig om het organische stof gehalte van de bodem te vergroten. Dat is overigens niet alleen van belang voor de voedingsstoffen maar helpt ook tegen verdroging. Organische stof (resten van planten en blad) houdt namelijk ook veel beter water vast. Daardoor droogt de bodem minder snel uit, wat goed is voor de groei van het gewas.
Wat voor boerenland geldt, geldt precies zo ook voor de bomen in tuin en plantsoen. Met meer organisch stof wordt meer water vastgehouden. Zo zijn bomen beter bestand tegen droogte. Daarom is het voor het behoud van bomen van groot belang dat blad zo veel mogelijk blijft liggen. Natuurlijk veeg je je stoep en terras schoon, maar het is ons advies om het blad in de perken en onder bomen en struiken te laten liggen.